LA ROSILLA RANCH

The challenge of the project was to achieve the integration of three users such as bulls, horses and people in a single space.

It is a terrain with a topography that surrounds a lake where the visual highlight of the lake with the Cerro del Muerto of Aguascalientes in the background could not be ignored.

It is a 100% Mexican landscape with a dry climate where the most important visual elements are the trees (Mesquite, Huizache, nopal), tepetate, and a spectacular sky recognized among the 5 best sunsets in the world.

The ranch house is located in the southwestern part of the city of Aguascalientes. One of the design premises was to take advantage of the spectacular view provided by the landscape. The house is developed on a single level and consists mainly of a large vehicular access plaza of 35 meters by 35 meters delimited by 5 meter walls that converges to another pedestrian plaza of 27 meters by 18 meters delimited by 5 meter high walls, but with a visual end duplicated by a mirror of water making it a sublime space where the seclusion and serenity of the space invites the soul to expand. This square communicates you to a covered living and dining room space functioning as a porch but that allows the fresh breeze coming from the lake to enter the large terrace that has the living room. This outdoor dining room has a kitchen that serves during the day, as well as being connected by stairs that descend to a patio that is discovered with the use of the Mexican pink color. This patio functions as an illuminating element and gives access to an enclosed room with tables for games in the evenings, as well as a cinema room in the basement that descends into this space.

The private area consists of 7 bedrooms with bathrooms and dressing rooms with a future growth of 3 bedrooms. Each one integrated within spaces that integrate the public communication of the house. 

The design philosophy is to simplify the forms as much as possible to allow the colors or decorations of the different periods of a family's life to take possession of the space, without modifying the spirit of peace, refuge and well-being for which it was conceived. The color used to unify everything was based on a sample of the local earth to allow the mimicry of all the elements within the landscape in such a way that the vegetation, topography, sky and lake are the real protagonists. The few openings in the building frame precious fragments of the surrounding landscape. The autonomy and freedom of the volumes aligned on the façade allow for an image of enormous expressive potential.

YEARS
2015-2016
STATUS
COMPLETED
SCALE 
4,000
CLIENT
FAMILIA DEL CONDE
PARTNERSHIP
ARQ. LEONARDO MONTERO TELLO
CONTEXT
AGUASCALIENTES, MEXICO
AWARDS
PROJECT CREDITS
GALLERY
magnifiercrosschevron-left-circlechevron-right-circle
en_USEnglish
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram